Aktuellt och nytt Ord & Kulturs bokhandel Ord & Kulturs småskrifter
Ord & Kulturproduktioner Verksamhet och tjänster Mitt CV Kontaktuppgifter Kunder Genomförda uppdrag Publiceringar

Så olika, så lika

omslag4-1.jpg

Rebecka Barjosef och Ingemar E. L. Göransson

Så olika - Så lika

Sidantal ca 200 sidor

ISBN 978-91-979416-9-3

Pris 40 kr

Häftad

Utgivningsdatum 20 augusti 2014

Porto tillkommer

Beställes direkt per mail från ordochkultur@telia.com eller Adlibris

OBS!!

PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING MEDDELAS ATT INGA GEMENSAMMA FÖRELÄSNINGAR AV FÖRFATTARNA ÄR MÖJLIGA ATT LÄNGRE BOKA.

Ingemar E. L. Göransson och Rebecka Barjosef är så olika som två människor kan bli. Rebecka är en ung kvinna och lärare med assyrisk bakgrund medan Ingemar E. L. Göransson har en livslång erfarenhet från arbetarrörelsens olika grenar.

Båda har under en längre tid varit aktiva på de sociala medierna och den bok de har skrivit är ett resultat av detta. Inte bara att det tack vare de social medierna de blivit bekanta med varandra utan också att grunden för de texter som ryms i SÅ OLIKA - SÅ LIKA har i många fall sitt ursprung från främst Facebook.

”Vi känner en desperation, en ilska över det som skett och det som sker i Sverige, i Europa och världen. Vi kan inte förändra med våra ord, men vi kan i bästa fall få några fler att reflektera över sakernas tillstånd. Och, kanske, ta steget till att börja förändra genom att aktivt söka kunskap för att finna kraft och mod innan det är försent.”

Maria Nyman Stjärnskog skriver i sitt förord:

"Texterna uppmärksammar oss också på det som går hand i hand med en nyliberal agenda där klyftorna ökar och med det, motsättningar människor emellan som göder rasism och främlingsfientlighet. Vi lär känna rasismen genom texter i boken - utifrån och in.

Vi bekantar oss också med en försvagad fackföreningsrörelse. Den demokratiska gren inom arbetarrörelsen som kan verka som garant för att motverka en alltmer globaliserad kapitalism. Mäktar fackföreningsrörelsen med? På vilket sätt ska återhämtningen ske i Sverige efter åtta år med Reinfeldt?

Båda författarna har en genuin känsla för arbetarrörelsens värderingar och uttrycker frustration över långsamhet och ängslan hos det parti som har verklig möjlighet att vrida om samhällsutvecklingen – det socialdemokratiska arbetarepartiet. Men texterna handlar också om något som borde vara så självklart men är ack så bortglömt; medmänsklighet. Medmänsklighet som är grunden till all mänsklighet. Medmänsklighet i form av övergripande politiska beslut likväl som på det individuella och vardagliga planet, människa till människa. Och framförallt, hur det är att vara människa."

Recensenter och läsare om boken:

"Boken är en formidabel samhällsbeskrivning i nutid som är unik. Jag har just begåvats med ett exemplar och har börjat läsa den med stort intresse. Den ger mig och säkert många andra en inblick utifrån andra perspektiv än de vanliga." (Björn Alvebrant)

"Tillsammans bildar de arbetarrörelsens Yin och Yang. (....) Bäst är båda då de lämnar de politiska inläggen och blir mer berättande. (....) Där blommar texterna ut till fullödiga essäer. (Jakob Callander, Östgöta Correspondenten)

"Så tacksam att jag har fått läsa denna bok som varvar eld och förnuft och ger ett verkligt hopp för samhället." (Ida Nordqvist)

Föreläsningar kring boken

OBS!!

PÅ FÖREKOMMEN ANLEDNING MEDDELAS ATT INGA GEMENSAMMA FÖRELÄSNINGAR AV FÖRFATTARNA ÄR MÖJLIGA ATT LÄNGRE BOKA.

2014

19 augusti boksläpp Eslöv

23 augusti boksläpp Linköping

20 september Östergötlands Bokmässa, Linköping

20 oktober LO Mervärde Helsingborg

21 oktober LO Mervärde Stockholm

22 oktober LO Mervärde Borås

4 december Marieborg Folkhögskola Arr Livsmedelsarbetarförbundet

2015

27 januari Ystad, Arr EU-kontoret

2 februari Sjöbo Arr ABF

3 februari Tomelilla Arr ABF

3 februari Klippan Arr ABF

4 februari Hörby Arr ABF

4 februari Trelleborg Arr ABF

5 februari Malmö Arr ABF

5 februari Helsingborg Arr ABF

21 februari Frillesås, Sv Kyrkan

30 mars Kalmar LO mervärde

31 mars Växjö LO mervärde

7 maj Alvesta, LO-facken

13 maj Viskadalens folkhögskola

11 juni Västerås folkhögskola

29 augusti Härnösand Arr Vänsterpartiet

31 augusti Borlänge Arr Socialdemokraterna

22 september Norrköping Arr Hageby bibliotek

23 september Linköping Arr Linköpings stadsbibliotek

Bokens omslag